Cursuri de week-end: Schi de tura si salvare din avalansa
La acest atelier vei afla tot ce ai nevoie sa cunosti despre schiul de tura si salvarea din avalansa. Informatii de ultim moment despre tehnicile moderene, despre echipamentul de cea mai noua generatie, de la probabil cei mai buni instuctori din Romania( si nu glumim).
Ce facem?
1. Tehnica de schi alpin cu elemente de off-piste
• Schiatul cu o baza centrata si eficienta, cu flexarea optima a articulatior gleznei si a genunchiului si abilitatea de a deplasa centrul de greutate atat lateral cat si vertical in vederea mentinerii unui echilibru dinamic in orice tip de teren si pe orice tip de zapada.
• Generarea fortei de intorcere din trenul inferior (picioare) si nu din partea superioara.
• Declansarea virajelor cu o evidenta deplasare a centrului de greutate pe directia de virare.
• Separarea partii superioare de cea inferioara si anticiparea virajului urmator.
• Utilizarea corecta si precisa a betelor.
• Imbinarea diferitelor tipuri de viraje si accelerarea tranzitiei dintre ele
• Controlarea virajelor in orice tip de situatie, chiar si pe teren foarte inclinat( panta pana la 50°) si ingust, cu abilitatea de oprire rapida in orice moment.
• Realizarea de viraje ritmice atat cu rucsac usor cat si cu rucsac greu in spate.
• Tehnica CORECTA de abordare a sariturilor, atat tip DROP cat si KICK.
2. Tehnica de urcat pe schiuri de tura:
• Tehnici de intorcere la urcare, care sa asigure standardele inalte de siguranta – vom incerca sa renuntam la invechita si nesigura metoda de intorcere cu Kick-turn.
• Imbunatatire timpilor de tranzitie de la urcare si coborare si invers.
3. Salvare din avalansa:
• Echipamente de salvare din avalansa – tipuri de echipament, specificatii, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de echipament. O sa aveti ocazia sa vedeti, atingeti si utilizati transceivere(DVA), sonde , lopeti, rucsaci de avalansa.
• Protocolul de cautare si salvare din avalansa – curs practic si teoretic.
• Profil de zapada
4. Echipamente de schi de tura
• Prezentare generala a echipamentelor de tura – invatam diferentele intre ramurile schiului de tura si avantajele si dezavantajele fiecarui tip de echipament.
CUM facem?
Dimineata suntem pe munte pentru cursurile practice, iar seara stam in cabana si facem prezentarile si cursurile teoretice. Inainte de cina vom face studiu pe filmarile din timpul zilei.
Unde facem si cand?
In Sinaia sau la Balea Lac, in fuctie de nivelul grupei. Cursurile se desfasoara in fiecare week-end in care se strange o grupa de minim 6 cursanti, cu un nivele de schi apropiat.
Cursurile de incepatori se vor desfasura la Sinaia, iar cele de intermediari si avansati la Balea Lac.
De ce Sinaia?
Sinaia ofera cele mai bune conditii de dezvoltare si progres din Romania. Terenul deschis, cu zone puternic inclinate, ne permite sa practicam, in conditii de maxima siguranta, tehnica de virat pe pante mari. Hornurile inguste si inclinate, dar scurte ne ajuta sa practicam virajele scurte, iar zonele deschise ne ofera conditiile ideale pentru virajele deschise, rapide.
De ce Balea Lac?
Zona ofera un acces facil intr-o zona alpina complexa, cu teren puternic inclinat, excelent pentru practicarea elementelor tehnice complexe, atat la urcare cat si la coborare.
De ce avem nevoie de instalatii pe cablu, daca tot suntem cu echipament de tura?
Schiul de tura este impartit in doua parti – partea de coborare si partea de urcare.
Elementele tehnice pentru parte de urcare se invata relativ repede, fara insa a exclude necesitatea de a le repeta pentru a fi aduse la nivel de reflex.
In schimb, elementele tehnice pentru partea de coborare sunt mult mai greu de invatat si de adus la nivel de reflex, necesitand un timp indelungat de practica. Fara o tehnica de coborare off-piste adecvata , schiul de tura devine un sport cu risc ridicat pentru practicant si il indeparteaza adesa pe acesta de potetialul maxim oferit de acest sport. Motiv pentru care avem nevoie sa facem cat mai multe exercitii de coborare, iar o instalatie de transport pe cablu ajuta .
Pretul cursului:
140 EURO / cursant
Pretul cursului include – instructaj, echipament individual de salvare din avalansa pe toata durata cursului, echipamente de test.
Plata cursului se va face in lei , in contul:
AGMR – Asociatia Ghizilor Montani din Romania
Cod de identificare fiscala: 10702061
Cod IBAN: RO87CECEBV0137RON0141971 deschis la CEC Bank Brasov
Pentru înscriere È™i pentru orice informaÈ›ii suplimentare, nu ezitaÈ›i să ne contactaÈ›i la numărul de telefon 0744 341 265 / 0745 329 405 sau pe adresa de e-mail: contact@agmr.ro
Vă mulțumim pentru interesul manifestat !
: