Noutati

Poziția oficială a AGMR referitor la tragicul accident din Munții Retezat

Poziția oficială a AGMR referitor la tragicul accident din Munții Retezat

 In calitate de asociație profesională care a creat și introdus în COR această ocupație, a elaborat standardul ocupaţional și are ca obiectiv principal promovarea și menţinerea unui nivel ridicat în domeniul profesional al ghizilor montani, Asociatia Ghizilor Montani din Romania doreste să îsi exprime punctul de vedere referitor la evenimentele petrecute în Munții Retezat în zilele de 22-23 aprilie 2017.

În primul rând, dorim să mentionăm faptul că AGMR nu a avut cursuri în Retezat în perioada menționată.

De asemenea, trebuie subliniat faptul că AGMR nu încurajează ascensiunile de iarnă în grupuri numeroase, mai ales în cazul participantilor fără experiență.

Aspectele majore pe care un ghid montan trebuie sa le ia în calcul în procesul de planificare a unei ture montane de iarnă sunt traseul de desfășurare al turei, raportul ghid/client, dimensiunea grupului și evolutia vremii și a zăpezii, protocolul de salvare și prim ajutor, asigurându-se că toți participanti sunt echipați și stiu să folosescă kiturile de salvare din avalansă.

Mai trebuie să mentionăm că în timpul modulelor de iarnă a oricarui curs organizat de AGMR, toti participanții poartă obligatoriu și sunt instruiți să folosească casca de protectie, kiturile de salvare din avalanșă, să utilizeze coarda în zonele expuse.

Muntele este un mediu care poate deveni în orice moment un mediu ostil, un mediu unde pericolele nu pot fi controlate (ninsori și avalanșe , schimbări bruște de vreme, ceaţă, furtuni, animale salbatice, etc.).

Un minor, indiferent cat de talentat și dornic ar fi, nu are, din punct de vedere psiho-sociologic și legal aceeași putere de discernământ, abilitatea de a-și asuma responsabilități și de a lua decizii precum un adult.

Apreciem că, în cazul minorilor, sporturile și activitățile de munte trebuie să aibe un caracter exclusiv recreațional și educațional, menit să le deschidă dragostea și respectul pentru natură și un mod de viață activ.

Cosiderăm neavenite goana după recorduri de varstă care nu au nici o relevanță din punct de vedere alpinistic și mai ales promovarea și sprijinirea acestor demersuri ca pe niste valori.

Trebuie facută diferența între activități montane precum escalada sportivă (atât pe structuri amenajate cât și la faleze naturale), boulderingul și schiul pe pârtiile amenajate pe de o parte, în care mediul de desfasurare al activității este unul controlat și alpinismul, expedițiile și schiul în afara pârtiilor amenajate pe de altă parte, în care specificul primordial este cel decizional .

Din acest motiv recomandăm ca aceste activități care implică minori sa fie efectuate în cadru formal (cursuri, tabere, iesiri scolare, iesiri de club, etc) cu prezența unui personal de specialitate calificat. În acest caz vorbim exclusiv de ghidul montan. Nu excludem ieșirile de acest gen în cadru familial, dar recomandăm pentru traseele cu grad mare de risc, sa fie încadrate și de specialiști (ghizi montani) sau să se solicite opinii avizate (echipaje salvamont, ghizi montani) înainte și în timpul desfășurării acestor activități.

Cursurile de formare ghid montan oferite în prezent de diferite entități pe piața formării profesionale din România au un conținut şi un număr de ore variabil, asigurând pregătiri de niveluri calitative neomogene, ceea ce nu este de dorit pentru o ocupaţie în care asigurarea securităţii turiştilor este esenţială.

Este necesar ca avizarea ghizilor montani şi a formărilor profesionale să fie realizată de un organism profesional care să posede experienţă specifică în domeniu montan. Existenţa unei autorităţi de control care să impună un standard comun de pregatire şi evaluare a ghizilor din România cu cel stabilit pe plan internaţional conduce la: îmbunătățirea siguranţei consumatorilor, creşterea încrederii în calitatea serviciilor de turism montan, asigurarea mobilităţii profesionale.

Rolul Salvamontului si al Jandarmeriei montane trebuie intărit, însa nu în directia contra-productivă de a spori sau de a da puteri sporite de îngradire sau de coercitie. Rolul Salvamontului este esențial în activitatea de salvare montană, iar pentru acest motiv numărul de unități Salvamont trebuie nu redus (cum se întamplă acum), ci dimpotrivă lărgit mai ales în lunile cu risc. Mai multe zone montane trebuie prevăzute cu puncte de salvare care sa reducă timpii de intervenție, iar suportul aerian este esențial pentru aceste unități de salvare montană.

Rolul Jandameriei este de a combate activitatea infractională și anti socială și de a se asigura, cu precădere, ca cei ce aleg să îsi petreacă timpul liber pe munte pot sa o facă într-un mediu sigur din punct de vedere social.

Abordarea care vizează limitarea accesului pe munte pentru protecția personală este o cale gresită de abordare a problemei. Cheia prevenirii stă în educatie si informare si nu în restrangerea dreptului la acces.

Material întocmit cu sprijinul ghizilor montani, membri ai AGMR: Cosmin Andron, Adrian Vălean, Felicia Enache, Ciprian Moruzan, Alexandru Păun

 


Prezentare

Asigurăm și menținem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicăm în perfecționarea legislației în domeniu în concordanță cu cerințele și exigențele impuse de dezvoltarea turismului internațional

Detalii

AGMR

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11
500288 Brasov
Tel: 0368 402 472
Email: contact at agmr dot ro
Contact