Noutati

Declarația Tiroleză cuprinde un set de valori şi principii privind bunele practici în sporturile montane. Insbruck, 2002

Declarația Tiroleză cuprinde un set de valori şi principii privind bunele practici în sporturile montane. Insbruck, 2002

Mereu apar controverse legate de ce este corect și ce nu în ceea ce privește muntele și sporturile montane. Este valabil nu numai la noi în țară, ci în întreaga lume. 

Oameni cu experiență în domeniu au adoptat în cadrul conferinței Viitorul în Sporturile Montane, care a avut loc la Insbruk în anul 2002, Declarația Tiroleză, care cuprinde un set de valori şi principii privind bunele practici în sporturile montane.

În calitate de iubitori ai muntelui, este important să  cunoștem. Și să respectăm regulile de bun simt care trebuie să ne conducă pe noi toți, cei care intrăm în acest minunat tărâm numit MUNTE.

Cităm  mai jos versiunea din limba română, preluată de pe site-ul alpinismbihor.ro:

„Declaraţia Tiroleză adreseză practicanţilor sporturilor montane următoarele apeluri:

- acceptati riscurile acestor activităti şi asumati-vă responsabilitate

- corelaţi-vă scopurile propuse cu nivelul de pregătire şi cu echipamentul necesar disponibil

- daţi dovada de fair play şi raportaţi cinstit

- străduiţi-vă să acționțti după aceste reguli de conduită şi nu încetaţi niciodată să învăţaţi

- fiţi toleranţi, respectuoşi şi ajutaţi-vă reciproc - protejaţi caracterul sălbatic şi natural al munţilor şi al stâncilor

- acordaţi sprijin comunităţilor locale şi dezvoltării durabile a acestora.

Declaraţia Tiroleză se bazează pe următoarea ierarhie de valori:

· Demnitate umană – premisa că oamenii s-au născut liberi şi egali în demnitate şi drepturi şi ca trebuie să se trateze unii pe alţii în spirit camaraderesc. O atenţie deosebită trebuie acordată egalităţii drepturilor dintre bărbaţi şi femei.

· Viaţă, libertate şi fericire – ca drepturi inalienabile ale persoanei şi cu o responsabilitate specială în sporturile montane de a proteja drepturile comunităţilor din zona de munte.

· Natură intactă – ca angajament de a proteja valorile ecologice şi caracteristicile naturale ale munţilor şi pereţilor de stâncă din lumea întreagă. Aceasta include protecţia speciilor de floră şi faună ameninţate cu dispariţia, a ecosistemelor şi a peisajului.

· Solidaritate – ca oportunitate prin intermediul practicării sporturilor montane pentru promovarea muncii în echipă, cooperării şi înţelegerii şi pentru depăşirea barierelor de sex, vârstă, naţionalitate, nivel de pregătire, origine etnică şi socială, religie sau credinţă.

· Realizare personală – ca şansă prin intermediul practicării sporturilor montane de a face progrese semnificative spre obiective importante şi de a atinge împlinirea personală.

· Adevăr – ca recunoaştere a faptului că în sporturile montane onestitatea este esenţială pentru evaluarea realizărilor. Dacă arbitrarul înlocuieşte adevărul, evaluarea performanţei alpine devine imposibilă.

· Excelenţă – ca oportunitate prin intermediul practicării sporturilor montane de a lupta pentru obiective niciodată realizate anterior şi de a stabili standarde superioare.

· Aventură – ca recunoaştere a faptului că în sporturile montane un factor esenţial îl constituie managementul riscului prin intermediul judecăţii, nivelului de pregătire şi responsabilităţii personale.

Diversitatea sporturilor montane permite oricui să-şi aleagă propria aventură, în care nivelul de pregătire şi pericolele să se afle în echilibru.”

Vesiunea in limba română:

http://alpinismbihor.ro/app/webroot/files/Avize/Declara%C5%A3ia%20Tirolez%C4%83.pdf

Vesiunea in limba germană:

https://keepwildclimbs.ch/fileadmin/user_upload/keepwildclimbs/Dateien/Fair_am_Berg/Tirol_Deklaration.pdf

Vesiunea in limba engleză:

http://publications.americanalpineclub.org/articles/12200318200/The-Tyrol-Declaration-on-Best-Practices-in-Mountain-Sports


Prezentare

Asigurăm și menținem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicăm în perfecționarea legislației în domeniu în concordanță cu cerințele și exigențele impuse de dezvoltarea turismului internațional

Detalii

AGMR

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11
500288 Brasov
Tel: 0368 402 472
Email: contact at agmr dot ro
Contact