Noutati

Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

Intre atâtea vești rele cu care suntem bombardați zilnic, iată și o veste bună pentru viitorii ghizi montani: Ocupația de ghid montan a primit statutul de Calificare (http://intern.anc.edu.ro/rncp/pdf_management/management/uploads/1583332118.pdf)

Ocupaţia de ghid montan (cod COR 511311) a fost ani de zile încadrată ca specializare a ocupaţiei de ghid turistic: În spaţiul Uniunii Europene cele două ocupaţii, datorită caracterului extrem de diferit, sunt încadrate separat şi fără nici o legătură una cu cealaltă.

Enumerăm mai jos doar câteva din motivele pentru care Asociația Ghizilor Montani din România a luptat pentru obținerea statutului de calificare pentru ocupația de ghid montan:

• Activitatea ghidului montan diferă de cea a ghidului de turism prin conţinutul ei, prin mediul de mare risc fizic în care se desfăşoară, prin solicitarea fizică şi prin responsabilităţile pentru securitatea şi chiar viaţa persoanelor ghidate.

• Numărul de ore alocat pentru un curs de specializare este insuficient pentru formarea unor deprinderi și abilităţi complexe, așa cum sunt cele cerute în această ocupaţie. Cursurile organizate de Uniunea Internaţională a Asociaţiilor Ghizilor Montani (UIAGM-forumul internaţional care reglementează această ocupaţie)- durează minim 80 de zile, la care se daugă încă 60 de zile de practică.

• Existenţa în Nomenclatorul calificărilor a unei ocupaţii distincte "ghid montan" permite nu doar reorganizarea formărilor şi certificărilor pentru această ocupaţie, ci şi alinierea la standardele europene de formare şi certificare şi posibilitatea de a realiza mobilităţi internaţionale de perfecţionare şi specializare adecvate acestor standarde.

• Cursurile de formare oferite până în prezent aveau un conţinut şi un număr de ore variabil, asigurând pregătiri de niveluri calitative neomogene, ceea ce nu este de dorit pentru o ocupaţie în care asigurarea securităţii turiştilor este esenţială. Un ghid slab pregătit din punct de vedere profesional reprezintă un pericol pentru viaţa clienţilor săi.

• Pentru calitatea prestaţiei, este necesar să existe o bază comună privind nivelul de pregătire al ghizilor montani şi, de asemenea, este necesară menţinerea unui standard bine definit de evaluare a competenţelor profesionale pentru toţi absolvenţii.

• Un turist străin care vine la noi se asteaptă ca ghidul pe care-l angajează să fie la același nivel profesional cu cel de acasă (cu cel din Europa sau SUA). Reciproc, ghizii români care însoţesc grupuri de turiști în străinătate nu trebuie să discrediteze ţara din care provin și ocupaţia pe care o practică.

• Ocupaţia de ghid montan se desfășoară într-un mediu natural unde pericolele nu pot fi controlate (schimbări bruște de vreme, ceaţă, furtuni, animale salbatice, ninsori și avalanșe). Multe din traseele din ţara noastră sunt expuse și pot deveni periculoase în cazul schimbării condiţiilor de vreme.

• Chiar și incidentele minore (o entorsă, o fractură), care în zone populate se rezolvă fără greutate, pe munte pot avea implicaţii grave.

• Legislaţia din România permite oricărei entităţi să organizeze cursuri, fără nici un control. Ca urmare, piaţa muncii a fost invadată de ghizi montani care au obţinut foarte uşor această calificare, fără a avea şi abilităţile şi cunoştiinţele cerute de o asemenea responsabilitate.

Primul pas pentru rezolvarea acestor situații, a fost avizarea Standardului pentru Ghidul Montan elaborat în cadrul unui proiect ERASMUS+ de către Asociatia Ghizilor Montani din Romania, în parteneriat cu asociații profesionale din Italia și Bulgaria. Acest nou standard a stat la baza recunoașterii statutului de calificare pentru ocupația de ghid montan și înscrierea acesteia în Registrul Național al Calificărilor.

Mulțumim și pe această cale tuturor celor care ne-au înțeles și ne-au dat o mână de ajutor în rezolvarea unei situații care stagna de peste 20 de ani!


Prezentare

Asigurăm și menținem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicăm în perfecționarea legislației în domeniu în concordanță cu cerințele și exigențele impuse de dezvoltarea turismului internațional

Detalii

AGMR

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11
500288 Brasov
Tel: 0368 402 472
Email: contact at agmr dot ro
Contact