Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România
OcupaÈ›ia de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România
Intre atâtea veÈ™ti rele cu care suntem bombardaÈ›i zilnic, iată È™i o veste bună pentru viitorii ghizi montani: OcupaÈ›ia de ghid montan a primit statutul de Calificare (http://intern.anc.edu.ro/rncp/pdf_management/management/uploads/1583332118.pdf)
OcupaÅ£ia de ghid montan (cod COR 511311) a fost ani de zile încadrată ca specializare a ocupaÅ£iei de ghid turistic: În spaÅ£iul Uniunii Europene cele două ocupaÅ£ii, datorită caracterului extrem de diferit, sunt încadrate separat ÅŸi fără nici o legătură una cu cealaltă.
Enumerăm mai jos doar câteva din motivele pentru care AsociaÈ›ia Ghizilor Montani din România a luptat pentru obÈ›inerea statutului de calificare pentru ocupaÈ›ia de ghid montan:
• Activitatea ghidului montan diferă de cea a ghidului de turism prin conÅ£inutul ei, prin mediul de mare risc fizic în care se desfăşoară, prin solicitarea fizică ÅŸi prin responsabilităţile pentru securitatea ÅŸi chiar viaÅ£a persoanelor ghidate.
• Numărul de ore alocat pentru un curs de specializare este insuficient pentru formarea unor deprinderi È™i abilităţi complexe, aÈ™a cum sunt cele cerute în această ocupaÅ£ie. Cursurile organizate de Uniunea InternaÅ£ională a AsociaÅ£iilor Ghizilor Montani (UIAGM-forumul internaÅ£ional care reglementează această ocupaÅ£ie)- durează minim 80 de zile, la care se daugă încă 60 de zile de practică.
• ExistenÅ£a în Nomenclatorul calificărilor a unei ocupaÅ£ii distincte "ghid montan" permite nu doar reorganizarea formărilor ÅŸi certificărilor pentru această ocupaÅ£ie, ci ÅŸi alinierea la standardele europene de formare ÅŸi certificare ÅŸi posibilitatea de a realiza mobilităţi internaÅ£ionale de perfecÅ£ionare ÅŸi specializare adecvate acestor standarde.
• Cursurile de formare oferite până în prezent aveau un conÅ£inut ÅŸi un număr de ore variabil, asigurând pregătiri de niveluri calitative neomogene, ceea ce nu este de dorit pentru o ocupaÅ£ie în care asigurarea securităţii turiÅŸtilor este esenÅ£ială. Un ghid slab pregătit din punct de vedere profesional reprezintă un pericol pentru viaÅ£a clienÅ£ilor săi.
• Pentru calitatea prestaÅ£iei, este necesar să existe o bază comună privind nivelul de pregătire al ghizilor montani ÅŸi, de asemenea, este necesară menÅ£inerea unui standard bine definit de evaluare a competenÅ£elor profesionale pentru toÅ£i absolvenÅ£ii.
• Un turist străin care vine la noi se asteaptă ca ghidul pe care-l angajează să fie la acelaÈ™i nivel profesional cu cel de acasă (cu cel din Europa sau SUA). Reciproc, ghizii români care însoÅ£esc grupuri de turiÈ™ti în străinătate nu trebuie să discrediteze Å£ara din care provin È™i ocupaÅ£ia pe care o practică.
• OcupaÅ£ia de ghid montan se desfășoară într-un mediu natural unde pericolele nu pot fi controlate (schimbări bruÈ™te de vreme, ceaţă, furtuni, animale salbatice, ninsori È™i avalanÈ™e). Multe din traseele din Å£ara noastră sunt expuse È™i pot deveni periculoase în cazul schimbării condiÅ£iilor de vreme.
• Chiar È™i incidentele minore (o entorsă, o fractură), care în zone populate se rezolvă fără greutate, pe munte pot avea implicaÅ£ii grave.
• LegislaÅ£ia din România permite oricărei entităţi să organizeze cursuri, fără nici un control. Ca urmare, piaÅ£a muncii a fost invadată de ghizi montani care au obÅ£inut foarte uÅŸor această calificare, fără a avea ÅŸi abilităţile ÅŸi cunoÅŸtiinÅ£ele cerute de o asemenea responsabilitate.
Primul pas pentru rezolvarea acestor situaÈ›ii, a fost avizarea Standardului pentru Ghidul Montan elaborat în cadrul unui proiect ERASMUS+ de către Asociatia Ghizilor Montani din Romania, în parteneriat cu asociaÈ›ii profesionale din Italia È™i Bulgaria. Acest nou standard a stat la baza recunoaÈ™terii statutului de calificare pentru ocupaÈ›ia de ghid montan È™i înscrierea acesteia în Registrul NaÈ›ional al Calificărilor.
MulÈ›umim È™i pe această cale tuturor celor care ne-au înÈ›eles È™i ne-au dat o mână de ajutor în rezolvarea unei situaÈ›ii care stagna de peste 20 de ani!