Noutati

Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

Ocupația de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

OcupaÈ›ia de ghid montan a fost înscrisă în Registrul Calificărilor din România

Intre atâtea veÈ™ti rele cu care suntem bombardaÈ›i zilnic, iată È™i o veste bună pentru viitorii ghizi montani: OcupaÈ›ia de ghid montan a primit statutul de Calificare (http://intern.anc.edu.ro/rncp/pdf_management/management/uploads/1583332118.pdf)

OcupaÅ£ia de ghid montan (cod COR 511311) a fost ani de zile încadrată ca specializare a ocupaÅ£iei de ghid turistic: În spaÅ£iul Uniunii Europene cele două ocupaÅ£ii, datorită caracterului extrem de diferit, sunt încadrate separat ÅŸi fără nici o legătură una cu cealaltă.

Enumerăm mai jos doar câteva din motivele pentru care AsociaÈ›ia Ghizilor Montani din România a luptat pentru obÈ›inerea statutului de calificare pentru ocupaÈ›ia de ghid montan:

• Activitatea ghidului montan diferă de cea a ghidului de turism prin conÅ£inutul ei, prin mediul de mare risc fizic în care se desfăşoară, prin solicitarea fizică ÅŸi prin responsabilităţile pentru securitatea ÅŸi chiar viaÅ£a persoanelor ghidate.

• Numărul de ore alocat pentru un curs de specializare este insuficient pentru formarea unor deprinderi È™i abilităţi complexe, aÈ™a cum sunt cele cerute în această ocupaÅ£ie. Cursurile organizate de Uniunea InternaÅ£ională a AsociaÅ£iilor Ghizilor Montani (UIAGM-forumul internaÅ£ional care reglementează această ocupaÅ£ie)- durează minim 80 de zile, la care se daugă încă 60 de zile de practică.

• ExistenÅ£a în Nomenclatorul calificărilor a unei ocupaÅ£ii distincte "ghid montan" permite nu doar reorganizarea formărilor ÅŸi certificărilor pentru această ocupaÅ£ie, ci ÅŸi alinierea la standardele europene de formare ÅŸi certificare ÅŸi posibilitatea de a realiza mobilităţi internaÅ£ionale de perfecÅ£ionare ÅŸi specializare adecvate acestor standarde.

• Cursurile de formare oferite până în prezent aveau un conÅ£inut ÅŸi un număr de ore variabil, asigurând pregătiri de niveluri calitative neomogene, ceea ce nu este de dorit pentru o ocupaÅ£ie în care asigurarea securităţii turiÅŸtilor este esenÅ£ială. Un ghid slab pregătit din punct de vedere profesional reprezintă un pericol pentru viaÅ£a clienÅ£ilor săi.

• Pentru calitatea prestaÅ£iei, este necesar să existe o bază comună privind nivelul de pregătire al ghizilor montani ÅŸi, de asemenea, este necesară menÅ£inerea unui standard bine definit de evaluare a competenÅ£elor profesionale pentru toÅ£i absolvenÅ£ii.

• Un turist străin care vine la noi se asteaptă ca ghidul pe care-l angajează să fie la acelaÈ™i nivel profesional cu cel de acasă (cu cel din Europa sau SUA). Reciproc, ghizii români care însoÅ£esc grupuri de turiÈ™ti în străinătate nu trebuie să discrediteze Å£ara din care provin È™i ocupaÅ£ia pe care o practică.

• OcupaÅ£ia de ghid montan se desfășoară într-un mediu natural unde pericolele nu pot fi controlate (schimbări bruÈ™te de vreme, ceaţă, furtuni, animale salbatice, ninsori È™i avalanÈ™e). Multe din traseele din Å£ara noastră sunt expuse È™i pot deveni periculoase în cazul schimbării condiÅ£iilor de vreme.

• Chiar È™i incidentele minore (o entorsă, o fractură), care în zone populate se rezolvă fără greutate, pe munte pot avea implicaÅ£ii grave.

• LegislaÅ£ia din România permite oricărei entităţi să organizeze cursuri, fără nici un control. Ca urmare, piaÅ£a muncii a fost invadată de ghizi montani care au obÅ£inut foarte uÅŸor această calificare, fără a avea ÅŸi abilităţile ÅŸi cunoÅŸtiinÅ£ele cerute de o asemenea responsabilitate.

Primul pas pentru rezolvarea acestor situaÈ›ii, a fost avizarea Standardului pentru Ghidul Montan elaborat în cadrul unui proiect ERASMUS+ de către Asociatia Ghizilor Montani din Romania, în parteneriat cu asociaÈ›ii profesionale din Italia È™i Bulgaria. Acest nou standard a stat la baza recunoaÈ™terii statutului de calificare pentru ocupaÈ›ia de ghid montan È™i înscrierea acesteia în Registrul NaÈ›ional al Calificărilor.

MulÈ›umim È™i pe această cale tuturor celor care ne-au înÈ›eles È™i ne-au dat o mână de ajutor în rezolvarea unei situaÈ›ii care stagna de peste 20 de ani!


Prezentare

Asiguram si mentinem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicam în perfectionarea legislatiei în domeniu în concordanta cu cerintele si exigentele impuse de dezvoltarea turismului international.

Detalii

AGMR 

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11

500288 Brasov

Tel:  0744 341 265

Email: mihai.staicu@agmr.ro

Contact