Noutati

Parteneriat între Asociația Ghizilor Montani din România (AGMR) și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM)

Parteneriat între Asociația Ghizilor Montani din România (AGMR) și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM)

Joi 7 decembrie 2023, la Brașov, a avut loc prima întâlnire dintre reprezentanții Asociației Ghizilor Montani din România (AGMR) și reprezentanții Societatății Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM), cu scopul creării un parteneriat care să susțină, să dezvolte și să promoveze interesele ghizilor și liderilor montani, cât și interesele întregii comunități de practicanți ai diferitelor activități montane din România.

Câteva din temele discutate care definesc viitoarele acțiuni comune, sunt:

  • Informarea și educarea publicului larg cu privire la riscurile din mediul montan și oferirea unor modele punctuale de bune practici.

  • Semnalarea și combaterea practicilor neprofesionale care pun în pericol siguranța clienților.

  • Actualizarea legislației cu privire la formarea și utilizarea ghizilor și a liderilor montani.

  • Combaterea practicilor neloiale și luarea de poziții față de nerespectarea standardelor ocupaționale.

  • Promovarea standardelor profesioanle internațioanle UIMLA și UIAGM.

  • Continuarea colaborării cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și al Turismului (MEAT).

  • Obținerea unor asigurări profesionale comune pentru ghizii și liderii montani AGMR și SGLM.

  • Schimburi de experiență prin participarea comună la CPD-uri (Continuous Professional Development) între asociații.

Suntem într-o perioadă în care numărul persoanelor care practică activități sportive și recreative în zona montană crește semnificativ și în același timp putem observa și o creștere alarmantă a numărului de accidente montane grave, deseori frecvența acestora fiind săptămânală. Totodată, ca reprezentanți ai singurelor asociații profesionale de ghizi și lideri montani din România, ne îngrijorează noile tendințe întâlnite la diferiți organizatori, acelea de a pune profitul economic mai presus de siguranța participanților. Nivelul de educație montană este unul redus sau aproape inexistent, cunoștințele și competențele solide ale multor ghizi au devenit din păcate facultative iar în acest context, parteneriatul dintre cele două asociații profesionale din domeniul montan din România, a devenit o necesitate.


Prezentare

Asiguram si mentinem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicam în perfectionarea legislatiei în domeniu în concordanta cu cerintele si exigentele impuse de dezvoltarea turismului international.

Detalii

AGMR 

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11

500288 Brasov

Tel:  0744 341 265

Email: mihai.staicu@agmr.ro

Contact