Noutati

Procedura de solicitare a somajului tehnic

Procedura de solicitare a somajului tehnic

Cererile pentru șomajul tehnic se depun din 1 aprilie 2020

OUG 32 ce modifica OUG 30 iar printre modificari sunt si cele referitoare la somajul tehnic, astfel:

Pot pune in somaj tehnic si ulterior pot solicita bani de la somaj firmele care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe  propria raspundere a angajatorului. Nu se mai ia in calcul diminuarea cu 25% a capacitatii financiare si nici nu mai sunt limitari daca intra toti sau doar unii salariati si primesc toti salariatii care sunt in somaj tehnic.

In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic.

Pentru a primi sumele firmele vor trimite pe mail cu semnatura electronica urmatoarele: cerere semnata si datata de reprezentantul legal Insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale si publicat ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Plata de la somaj in conturile deschise la banci ale firmei se face in maxim 15 zile de la depunerea actelor. Dupa incasare firma trebuie sa plateasca salariile nete in maxim 3 zile iar plata taxelor si impozitelor aferente acestor salarii ramane pana in 25 a lunii urmatoare incasarii banilor de la somaj.

Se mentioneaza expres ca: „(11) Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la alin. (1). Sigur se vor face ulterior controale sa se vada ca firma a fost sau nu afectata de starea de urgenta si mai ales ca nu s-au facut alte modificari pe contractele de munca pentru a incasa mai multi bani.

Se pare ca vor primi bani si profesionistii (cei care exploateaza o intreprindere) adica si cei cu PFA, II si alte forme si nu mai este mentiunea daca nu au calitate de angajatori. Voi mai verifica aici ce si cum. De asemenea vor primi bani si sportivii, antrenorii si medicii echipelor sportive precum si cei ce obtin venituri pe drepturi de autor. Acestia nu vor solicita banii la somaj ci la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Urmeaza sa vedem acum ce forma vor avea documentele si ce alte precizari/detalii mai apar dar pare ca statul a incercat de data asta sa simplifice procesul chiar daca in ultimul moment.

Pe siteul www.mmanpis.ro pe prima pagina gasiti pasii si formularele necesare pentru solicitarea de ajutor din partea urmatoarelor categorii de persoane:

- Pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF),profesii liberale (PF)

- Pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe

- Pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege

- Pentru persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă vor depune structurile sportive.

- Pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației

Inca nimic pentru o persoana ce detine un srl si nu are contract de munca si care isi lua dividende din firma.

Daca va numarati printre cei din categoriile de mai sus si activitatea va este afectata de covid atunci puteti sa completati documentele.


Prezentare

Asigurăm și menținem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicăm în perfecționarea legislației în domeniu în concordanță cu cerințele și exigențele impuse de dezvoltarea turismului internațional

Detalii

AGMR

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11
500288 Brasov
Tel: 0368 402 472
Email: contact at agmr dot ro
Contact