Primul examen de admitere pentru tarile din Europa de Est organizat de UIAGM – IVBV – IFMGA
In perioada 25-28 februarie 2016 a avut loc in Muntii Fagaras (Balea) si in Cheile Turzii primul examen de admitere organizat de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Ghizi Montani (UIAGM – IVBV – IFMGA) pentru tarile din Europa de Est care nu au asociatii membre. Un proiect gandit acum sase ani si demarat efectiv cu prima vizita a unei comisii UIAGM in Romania in anul 2014 acest program de pregatire a ghizilor montani are cateva obiective principale. Dincolo de o mai buna pregatire a ghizilor montani din tari neafiliate UIAGM acest program are si menirea de a asigura accesul, in mod legal si autorizat, al acestora in spatiul European si mai ales in Alpi. Totodata se urmareste si alinierea legislatiilor nationale la platforma UIAGM, platforma care sta la baza legislatiei in domeniu din tarile alpine.
La aceasta prima sesiune de testare au luat parte 35 de candidati din 6 tari: Romania (14), Grecia (8), Bulgaria (7), Turcia (3), Cipru (2) si Ungaria (1). Dintre acestia aproape jumate au fost ghizi autorizati in tara lor de origine iar restul alpinisti , montaniarzi sau schiori cu experienta. Comisia de examinare a constat din 5 ghizi UIAGM din 4 tari:
Hanno Donz (Austria) Presedintele UIAGM,
Reiner Taglinger (Germania) Presedintele Comisiei Tehnice a UIAGM,
Kurt Walde (Italia) Vice-Presedintele Comisiei Tehnice a UIAGM,
Herbert Mayerhofer (Austria) instructor al Verband der Oesterreichischen Berg- und Skiführer si
Neil Brodie (Franta) instructor ENSA (École Nationale de Ski et d’Alpinisme).
Probele in care candidatii au fost examinati au constat in:
(1) schi (urcare si coborare),
(2) escalada pe gheata (cu piolet clasic si cu pioleti tehnici),
(3) deplasare pe gheata cu coltari (cu zece puncte si cu frontali),
(4) escalada pe stanca (trasee de gradul VI+/6a+ si VII / 6b cu espadrile de escalada, trasee de gradul IV+ / 5a si V+ 5c in bocanci) si
(5) deplasare in teren accidentat / descatarare in bocanci.
De asemenea a fost evaluata si experienta montana pe baza unui CV alpin cu urmatoarele capitole: (a) 10 trasee de 300m si minim gradul VI / 6a, (b) 10 trasee de 500m si minim gradul VI / 6a, (c) 10 trasee de schi de tura in teren glaciar, (d) 10 trasee de schi de tura in teren ne-glaciar, (e) 10 trasee in teren mixt (gheata, zapada si stanca) de minim 500m si minim 50*
In urma examinarii au trecut testul de admitere pentru formarea UIAGM 12 candidati (8 din Romania, 2 din Bulgaria, 1 din Grecia si 1 din Cipru). Cei 12 sunt, in ordine alfabetica:
Cosmin Andron – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Catrinel Enache – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Gueorgui Gueorghiev – Bulgaria – Ghid Montan (FMA)
Iraklis Moisidis – Grecia
Georgi Penev – Grecia
Catalin Pobega – Romania
Cristina Pogacean – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Alexandru Prigoana – Romania
Mihnea Prundeanu – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Kyriakos Rossidis – Cipru – MIA / SPA (MLTUK)
Bogdan Rus – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Adrian Valean – Romania – Ghid Montan (AGMR)
Cei 12 vor incepe formarea in toamna anului 2016 iar cursurile vor dura, conform platformei UIAGM nu mai putin de 3 ani si nu mai mult de 5 (in care nu mai putin de 90 de zile de instructie). Locatiile vor fi atat in Europa de Est cat si in Alpi (pentru cursurile ce implica ghetari si altitudine).
Formarea va avea loc in cadrul unei asociatii create pentru cursantii si viitorii ghizi UIAGM din Europa de Est si anume East European Mountain Guides Association. Apartenenta la EEMGA nu este incompatibila cu aparteneta la asociatiile profesionale nationale insa este conditionata de fie de statutul de ghid UIAGM fie de statutul de candidat admis in urma unei probe de selectie pentru cursurile UIAGM.
Urmatoarea sesiune de admitere va fi organizata in februarie 2017 iar detaliile relevante precum si procedura de inscriere vor fi communicate in curand pe site-ul asociatiei, prin intermediul reteleor de socializare si prin intermediul asociatiilor profesionale sau de amatori practicanti ai sporturilor montane.