Noutati

Ghid Montan Vs Lider Montan

Ghid Montan Vs Lider Montan

In ultima vreme foarte multe persoane ne asalteaza cu doua intrebari :


1. Este Ghidul Montan acelasi lucru cu Liderul Montan?

2. Sub ce forma avem voie sa practicam meseria de Ghid Montan pe teritoriul european?

In randurile de mai jos o sa incercam sa lamurim aceaste probleme pe intelesul tuturor.


1. Este Ghidul Montan acelasi lucru cu Liderul Montan?

Ocupatia de Ghid Montan se desfasoara pe teritoriul Romaniei dupa noul Standard Ocupational din 2019 si are codul COR 511311. In acest standard sunt prevazute si competentele Ghidului Montan, pe care daca le rezumam in cateva randuri arata ca ghidul montan insoteste clientii in toate zonele montane, in activitati tehnice precum alpinism, escalada, catarat pe gheata, schi de tura in afara partiilor, tura tehnica de iarna sau vara, indiferent de dificultate si are competenta de a instrui clientii in toate aceste activitati. Cu alte cuvinete, Ghidul Montan are dreptul de a utiliza echipament tehnic precum corzi, pioleti, ham, schiuri de tura, etc.

Pe de alta parte, ocupatia de Lider Montan nu are momentan un standard ocupational in tara noastra, ea se desfasoara dupa standardul Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA), asociatia care a pus bazele acestei profesii. Acest standard prevede:

"A. The IML is qualified to lead, teach, supportand train clients, paying or otherwise, to all areas, in all seasons, including snow covered terrain, except glaciers and or where the techniques of roped climbing/alpinism are required  for progression. Glaciers may only be crossed where they form part of a nationally/internationally accepted and way marked walking route and the use of a harness and rope is not necessary for progression.
B. All forms of skiing are not permitted. Snowshoeing is permitted."
(extras din standardul UIMLA)

https://vdbs.de/wp-content/uploads/2014/11/EN_UIMLA_Standard_2012.pdf

Altfel spus, unui Lider Montan nu ii este permis sa foloseasca echipament tehnic in turele cu clienti. De asemenea, Liderul Montan nu are voie sa ghideze in ture de schi.

Raspunsul devine clar - Liderul Montan nu este acelasi lucru cu Ghidul Montan, competentele Ghidului Montan fiind mult superioare.

2. Sub ce forma avem voie sa practicam meseria de Ghid Montan in afara teritoriului Romaniei?

Ocupatia de Ghid Montan se desfasoara in majoritatea tarilor europene sub umbrela UIAGM (https://ifmga.info). In acest moment, Romania NU este membra directa a asociatiei, motiv pentru care atestatele de Ghid montan eliberate de autoritatile romane nu sunt recunoscute pe teritoriul tarilor membre UIAGM. Pentru a practica meseria de Ghid Montan pe teritoriul tarilor membre este nevoie de un atestat recunoscut UIAGM, atestat care se obtine pentru cetatenii romani prin intermediul cursurilor organizate de East European Mountain Guides Association (EEMGA) in colaborare cu UIAGM.
EEMGA este asociatia care reprezinta cetatenii din tarile Est Europene in contactul cu UIAGM.

Simplu spus, doar Ghizii Montani certificati UIAGM au dreptul de a practica meseria de Ghid Montan pe teritoriul tarilor afiliate UIAGM (in conditiile legii din fiecare tara in parte). Aveti aici lista tarilor afiliate:
https://ifmga.info/members

De asemenea, din raspunsul la intrebarea 1 aflam ca posesorii de atestat de Lider Montan nu au dreptul de a practica meseria de Ghid Montan, cele doua ocupatii nefiind echivalente. Pentru a practica meseria de  Ghid Montan, un Lider Montan are nevoie de atestat separat de Ghid Montan National (pentru teritoriul Romaniei) si atestat UIAGM (pentru tarile Europene).

In acest moment AGMR face eforturi sustinute atat pentru recunosterea la nivel european a certificatelor emise in Romania, cat si pentru cresterea nivelului de pregatire al ghizilor formati in Romania, nivel care sa le asigure ulterior parcurgerea cu succes a cursurilor UIAGM.
Primul demers incheiat cu succes a fost schimbarea Standardului Ocupational si aducerea lui la nivel europen, programa noua cuprinzand un numar de 1080 de ore de teorie si practica, comparativ cu cele 180 ore din programa veche. Al doilea pas a fost transformare ocupatiei de Ghid Montan, dintr-o  specializare a Ghidului de Turism in Calificare. Incepand cu martie 2020, ocupatia de ghid montan este inregistrata in Registrul National al Calificarilor cu nr. RO/04/1014/210.


Prezentare

Asiguram si mentinem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicam în perfectionarea legislatiei în domeniu în concordanta cu cerintele si exigentele impuse de dezvoltarea turismului international.

Detalii

AGMR 

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11

500288 Brasov

Tel:  0744 341 265

Email: mihai.staicu@agmr.ro

Contact