Noutati

Punctul de vedere al Asociației Ghizilor Montani din România referitor la noul Regulament al Parcului Natural Bucegi

Punctul de vedere al Asociației Ghizilor Montani din România referitor la noul Regulament al Parcului Natural Bucegi

În vederea normalizării activităților de alpinism, escaladă și turism montan, Asociaţia Ghizilor Montani din România (AGMR) face propuneri pentru noul Regulament al Parcului Natural Bucegi, propuneri ce urmează a fi depuse la forurile competente:

  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Regia Națională a Pădurilor-Romsilva
  • Administrația Parcului Natural Bucegi
  • Consiliul Științific al Parcului Natural Bucegi
  • Consiliul Consultativ al Parcului Natural Bucegi

 

Articol existent Articol modificat Justificare
Art.139. Amplasarea de noi trasee de alpinism se va face doar cu avizul favorabil al Administraţiei şi a formaţiunii Salvamont din zonă la propunerea Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă care va asigura procedura de omologare. Art.139. Amplasarea de noi trasee de alpinism se va face doar cu avizul favorabil al Administraţiei Parcului Bucegi. În legislația în vigoare (HG 77/2003)  nu este stipulat ca Salvamontul să avizeze amplasarea de noi trasee de alpinism/escaladă și nici nu avem cunoștiință ca în prezent să existe vreun for care să asigure procedurile de omologare a traseelor de alpinism.
Art.143.  Pe teritoriul Ariei Protejate, din raţiuni de conservare a patrimoniului sau de siguranţă a alpiniştilor, unele trasee sau zone de căţărare pot fi declarate ca fiind “închise”, pe timp nelimitat sau în anumite sezoane si mentionate ca atare în anexa la prezentul regulament sau pe site web al Parcului Natural Bucegi. Pentru parcurgerea traseelor de cătărare din Aria Protejată este nevoie de înstiintarea administratiei parcului, si de aprobarea administratiei in cazul activitătilor cum ar fi tabere de alpinism sau escaladă, concursuri de alpinism sau escaladă, activităţi lucrative de genul cursurilor de initiere, rapeluri comerciale, team building-uri antrenamente, recreere si altele asemenea Art.143.  Pe teritoriul Ariei Protejate, din raţiuni de conservare a patrimoniului unele trasee sau zone de căţărare pot fi declarate ca fiind “închise”, în anumite sezoane în baza unor studii de specialitate și menționate ca atare pe site-ul web al Parcului Natural Bucegi. În cazul activităților organizate cum ar fi tabere / cursuri /  concursuri de alpinism sau escaladă, activităţi lucrative de genul team building-uri este nevoie  de aprobarea administratiei. Siguranța alpiniștilor nu intră în atribuțiile Administrației PNB.

 

Este posibil ca rațiunile pentru care anumite trasee se declară închise să se modifice, ceea ce justifică menționarea pe site-ul web și nu în Anexa la Regulament.

 

Impactul asupra mediului este dat, în cazul activităților menționate, de numărul de participanți implicați, de aceea considerăm că este nevoie de avizul parcului în cazul în care numărul participanților este mare.

Art.144.  Practicarea cătărării pe stancă cu ajutorul sculelor de cătărare pe gheată -dry tooling, este interzisa in Aria Protejată. Art.144.  Practicarea cătărării pe stancă cu ajutorul sculelor de cătărare pe gheată -dry tooling în afara condițiilor de iarnă, este interzisă în Aria Protejată. Colțarii și pioleții reprezintă elemente tehnice esențiale pentru deplasarea în condiții de siguranță pe zăpadă, gheață sau teren mixt.
Art.146. Se interzice ruperea plantelor, crengilor copacilor sau deteriorarea acestora pentru accesul, amenajarea sau parcurgerea traseelor de alpinism şi escaladă. Se interzice, de asemenea, deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau orice tip de poluare pe traseele de alpinism şi escaladă. Art.146. Se interzice distrugerea vegetației protejate pentru accesul, amenajarea sau parcurgerea traseelor de alpinism şi escaladă. Se interzice, de asemenea, deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau poluarea pe traseele de alpinism şi escaladă cu excepția punctelor de asigurare. Atragem atenția că sunt alte activități care agresează mediul într-o măsură mult mai mare decât alpinismul (cariere de piată,  expoloatari forestiere, agricultură, pescuit și vânătoare, cosit, pășunat, cules de fructe de pădure, ciuperci și plante medicinale sau accesul motorizat) .

După cum stiți, Bucegii reprezintă leagănul alpinismului românesc. Cele mai vechi trasee de alpinism din țară au fost făcute în acest masiv, au fost parcurse de nenumărate generații de alpiniști fără nici un impact semnificativ asupra mediului.

 

Art.149.  Echiparea de trasee de escaladă sportivă este permisă numai în zonele desemnate ca zone de escaladă sportivă, a se vedea anexa, si numai cu avizul Administratiei Parcului Natural Bucegi. Echipările de trasee de escaladă sportivă se fac numai cu echipamente care îndeplinesc normele tehnice in vigoare si nu poluează natura. Art.149. Echiparea de trasee de escaladă sportivă este permisă numai cu avizul Administratiei Parcului Natural Bucegi. Echipările de trasee de escaladă sportivă se fac numai cu echipamente care îndeplinesc normele tehnice în vigoare și nu au un impact semnificativ asupra mediului. Ancorele fixe plasate în vederea amenajării unui traseu de alpinism/escaladă reprezintă o formă de poluare nesemnificativă.
Art.153. Este interzisă montarea de corturi, aprinderea focului, aruncarea gunoaielor, distrugerea vegetaţiei, speciilor de faună, cuiburilor, cât şi folosirea pulberii de magneziu la baza versantului cât şi pe traseul de alpinism /căţărare. Art.153. Este interzisă montarea de corturi, aprinderea focului, aruncarea gunoaielor, distrugerea vegetaţiei, speciilor de faună, cuiburilor. Am dori să știm dacă există un studiu privind impactul oxidului de magneziu folosit de alpinisti în Parcul Natural Bucegi?

Un alpinist de performanță care se cațără aproape zilnic între 4 și 8 ore, folosește 500gr. oxid de magneziu /an, înseamnă că pe zi folosește max. 3gr, ceea ce reprezintă un impact nesemnificativ asupra naturii.

Art.159.  Excursiile de grup în Aria Protejată, organizate de agenţii de turism, se desfăşoară numai cu participarea unui ghid de turism al Administrației Parcului Natural Bucegi sau ghid autorizat de Administrația Parcului Natural Bucegi. Art.159.  Excursiile de grup organizate în Aria Protejată se desfăşoară numai cu participarea unui ghid motan atestat conform legii . Articolul din Regulamentul parcului trebuie se respecte legislația în vigoare : Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări si completări, Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului nr. 637/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism și art. 40 din HG. 77/2003.

Prezentare

Asigurăm și menținem un standard profesional ridicat in domeniul activitatii de ghid montan (drumetie montana, alpinism, schi in afara partiilor)

Ne implicăm în perfecționarea legislației în domeniu în concordanță cu cerințele și exigențele impuse de dezvoltarea turismului internațional

Detalii

AGMR

Str. Molidului, nr. 9, Bl. B14, Sc. A, ap. 11
500288 Brasov
Tel: 0368 402 472
Email: contact at agmr dot ro
Contact